Je trekt je mooiste kleren aan, stijlt je haren in het beste model en verheugt je ontzettend je nieuwe vlam weer te zien. Jullie gaan chique uit eten, de nacht doorkletsen, seksen... In het begin van je relatie ben je altijd aan het investeren. Je besteedt veel tijd en aandacht aan elkaar. Je doet moeite en maakt elkaar het hof. Na verloop van tijd verandert dat. Als je niet meer investeert in je relatie, raakt je in de gevarenzone want dan ben je eigenlijk aan het vertrekken. Zo stelt David de Kock. Maar hoe zorg je dan dat je niet in de gevarenzone belandt?

Plezier en toekomstperspectief

Iedereen wordt in zijn leven een aantal keren verliefd. Hoe mooi is het als je meerdere keren verliefd kan worden op dezelfde persoon? Dat kan! Als je blijft investeren in elkaar.

Je kunt een relatie verdelen in drie fases: investeren, de status quo behouden en vertrekken. Investeren doe je in het begin automatisch. Het kan op twee niveaus: gericht op plezier en op perspectief. Onder plezier valt dat je elkaar blijft verrassen, moeite doet voor elkaar en dat je blijft daten. Bijvoorbeeld dat je samen uit eten gaat. Het zijn oppervlakkige dingen die je ook met iemand anders zou kunnen doen. Je partner is ergens inwisselbaar, daarom is het belangrijk dat je ook investeert op het niveau van perspectief, gericht op de toekomst met elkaar. “Anders maakt het niet uit met wie je over vijf jaar in het restaurant zit,” aldus David.

Kijk samen naar de toekomst

Samen naar workshop gaan, een reis plannen, praten over de toekomst, samenwonen en kinderen krijgen; dat zijn investeringen op het niveau van perspectief. Het geeft verbinding in de toekomst. In het begin van je relatie doe je dat automatisch want je hebt nog geen verleden. Je voelt je vrij en er zit geen lading op. “Ben je een tijd bij elkaar, dan zie je vaak dat je verschuift van toekomstperspectief naar een evaluatie van het heden. Dan heb je het erover hoe het nu gaat, niet waar je samen naartoe wilt,” legt David uit.

Belangrijk om te beseffen want als je het perspectief dus de toekomst uit je relatie haalt, ben je letterlijk aan het vertrekken! Andersom heb je als je alleen investeert in de toekomst dus hoe leuk het ooit gaat worden, geen bindmiddel in het hier en nu. Wil je een relatie goed houden is dus belangrijk dat je blijft investeren in plezier en perspectief.

Passen we nog bij elkaar?

Lekker samen op de bank hangen en tv kijken. Weinig inspirerend maar wel hét cliché voor de fase van instand houden van de status quo. Het geeft de illusie dat je iets samen doet maar eigenlijk doe je helemaal niets samen. Je zit gewoon naast elkaar. Er is geen verbinding maar alleen aanwezigheid. De meeste mensen met een relatie zitten in deze fase. En die kan lang duren, soms een heel leven. “Het is de stilte voor de storm. Eigenlijk is het een vorm van vertrekken omdat je niet meer investeert,” vertelt David. “Alles ontwikkelt door maar jij creëert stilstand. Je hebt nog een keuze. Echter als je maar lang genoeg twijfelt ga je vanzelf weg. Pas als je vertrokken bent, kun je weer opnieuw kiezen.”

Actief en passief vertrekken

Vaak kiezen mensen niet om te vertrekken. Het gebeurt gewoon. Als je niet meer investeert verschuif je langzaam maar zeker automatisch naar vertrekken. De grootste risico's zijn samenwonen en kinderen krijgen. Woon je samen dan hoef je niet meer af te spreken om elkaar te zien. Je ziet elkaar zonder dat je moeite hoeft te doen. Geen moeite doen betekent niet investeren. En kinderen vragen veel tijd waardoor er weinig tijd blijft voor elkaar. Terwijl je dan juíst moet investeren.

Als het moeilijk is. Na slapeloze babynachten is het dus zaak om juist samen uit eten gaan. Als je merkt dit gaat hem niet meer worden en je maakt het uit dan vertrek je actief. Ook een affaire is een actief vertrek . Je investeert niet meer in je relatie maar in iemand anders. David: “Passief vertrekken is subtieler bijvoorbeeld als je geen seks meer wilt met je partner of je gemeen doet tegen de ander. Je hakt niet actief knopen door maar je vertrekt wel.” Maar hoe zorg je nou dat je niet in de vertrekhal van je relatie belandt?

Test: ben je aan het investeren of vertrekken?

Met deze korte test kun je checken waar jij staat in je relatie. Ben je aan het investeren of vertrekken? Beantwoord de vragen met JA of NEE. Let vooral op je eerste emotionele reactie, of je bijvoorbeeld twijfelt of weerstand voelt. Een JA betekent dat je investeert, NEE dat je aan het vertrekken bent.

  1. Je partner wil een lange reis plannen voor volgend jaar. Ben je meteen enthousiast?

  2. Was je in de laatste twee weken met je partner op date?

  3. Vrienden van jullie waren naar een workshop voor koppels om beter te leren communiceren. Jullie krijgen een kortingscode. Gebruik je die?

  4. Was je deze week intiem met je geliefde?

  5. Heb je je partner de laatste maand verrast?

Elke dag een nieuw begin

Heb je meerdere vragen met NEE beantwoord? Dan zit je dus in de gevarenzone, je bent niet aan het investeren maar aan het vertrekken. Misschien is dat even flink schrikken. Probeer het echter te zien als  een inzicht en wees blij. Het geeft je namelijk de mogelijkheid het vanaf nu anders te doen en weer in je relatie te investeren.

“Als je kunt besluiten altijd aan het begin van je relatie te staan dan sta je ook altijd aan,” is Davids advies. Dan blijf je bewust moeite doen voor elkaar, doe leuke dingen samen en maak je toekomstplannen. Zo zorg je dat je relatie altijd aan het begin staat en niet schuift naar het eind. En in principe sta je dat ook want je hebt elke dag de keuze om te investeren of te vertrekken. Want ook dat is natuurlijk een nog optie, definitief vertrekken.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 inschrijf popup 900x479

Ontvang gratis de 13 stappen naar geluk en succes!