Heb jij je zelf weleens de vraag gesteld, waarom je iets doet? Doe je dat vooral omdat je dat zelf wilt of doe je dat voor anderen? En wat zou je graag willen doen?

Heb jij je zelf weleens de vraag gesteld, waarom je iets doet? Doe je dat vooral omdat je dat zelf wilt of doe je dat voor anderen? En wat zou je graag willen doen?  

Lees mee wat David en Arjan vertellen in de video.

Arjan: Elise vraagt; hoe weet ik het verschil wat ik echt zelf wil of wat andere mensen en de maatschappij van je willen?" 

Dus voor Elise voelen die twee dingen vaak hetzelfde.  Dan weet ze niet of ze iets wilt bereiken voor zichzelf of omdat haar familie of andere in haar omgeving dat graag willen. Dus hoe kom je er nou achter of iets helemaal vanuit jezelf komt of dat het stiekem nog het verhaal is van buitenaf. Dat je dan van een ander moet bereiken. Hoe weet je dat?

David: Geen flauw idee. Het doet er ook niet toe. (hoezo doet het er niet toe?) Moet je voorstellen dat je niet weet of het van buitenaf komt of van binnenuit maar je geniet er wel van? Dus het enige wat je hoeft te checken is of het jou de energie geeft en het plezier geeft wat je wilt. (dat is voldoende van binnenuit)​

Arjan: Het is grappig dat je die vraag zo belangrijk maakt. Of het uit jezelf komt of van buitenaf. Want de enige vraag die je wilt stellen is: "Ishet goed voor me? Word ik er blij van?"

David: Kom ik er verder mee? 

Arjan: Kan ik doen wat ik belangrijk vind? Op dat moment is die eerdere vraag helemaal niet zo relevant. We hebben vaak de neiging om ons vast te denken in dat soort vragen. Dat we verklaringen moeten geven waarom dingen zijn zoals ze zijn.

David: Dat is een concept wat je helemaal niet helpt. Er zit ook nog wel een filosofisch randje aan. (Oh, filosofie jongens, opletten!) Misschien is er wel helemaal niet zoveel verschil tussen binnen en buiten want het is namelijk ook hoe jij de buitenwereld ziet. Het gaat nog steeds over jou.

Het is hoe jij luistert naar je familie. Het is hoe jij luistert naar je werkgever. Dus dat kleur je zelf zo in, dat ben jij ook! Met andere woorden, misschien is het allemaal wel hetzelfde. 

Arjan: Dus begin met jezelf een andere vraag te stellen, namelijk; Waar krijg ik energie van? Wat vind ik te gek om te doen? Waar zie ik mezelf over een jaar of vijf? Dan doet het er niet meer toe of de antwoorden die je krijgt en ervaart en voelt, van binnenuit of van buitenaf komen, want het enige wat je hebt gecheckt is of het wel of niet goed voor je is.

David: Moet je voorstellen dat de maatschappij graag van je wilt dat je over 5 jaar daar en daar bent en jij wilt dat ook graag. Dan heeft de maatschappij dat bedacht. Jij denkt dan, dat kan niet want het moet van binnenuit komen, dus ga ik daar niet uitkomen. Dan ben je een soort autoriteit gevecht aan het voeren wat helemaal niet nodig is. Dus als de maatschappij wilt dat je daar bent over 5 jaar (als zoiets zou bestaan) en jij wilt dat ook, prima; check je dat en ga je daarheen.

Arjan: Op het moment dat het slecht voor je is, voel je dat meteen. Je krijgt dat antwoord dan meteen. Namelijk, je krijgt het gevoel dat je van alles moet, maar dat helemaal niet wilt. Dat is dan lekker duidelijk en simpel. Niets meer aan doen.

15157013 623862321072142 8404476566227861918 o

Op 26 januari begint het Jaarprogramma 2017

Benieuwd of dat ook wat voor jou is?

Ja, vertel me meer